уторак, 31. мај 2011.

Šerlok Holms u akciji – novi tekst napisan za “Potrošač”, dodatak Politike




Mesto radnje, uobičajeno – supermarket. Kupovina redovna . Amarilis u akciji.
Energično, odlučno, ma znate već kako to Amarilis radi.
U jednom trenutku, stade Amarilis, kao ukopana, podiže glavu prema onim kosim ogledalima i ugleda – koga?
- Da li si ti to Amarailis, ili ne? Ne, nisi to ni ti Amarilis a nije ni tvoja Šauma (iako ti je kosa uglavnom nakostrešena). Taj pogureni , bledi ispaćeni lik, koji prazno gleda sa iskošenog ogledala, sa tom velikom lupom u ruci, pa to je Šerlok Holms, lično.

nastavak teksta

среда, 25. мај 2011.

Šta je zelenkada



Da li znamo šta je zelenkada?

Kakve sad pa to veze ima sa ovom situacijom u našoj Srbiji. Koga briga šta je zelenkada ili zelena kada.
Da kažemo da bi eventualno trebalo da interesuje našu decu, osmake, koji polažu malu maturu. Jedno od pitanja u Zbirci zadataka iz srpskog jezika, redni broj 139 je sledeće:

nastavak teksta

понедељак, 23. мај 2011.

Ko to tamo urla



Kad god uhvatim daljinski za Tv, pokajem se. Neke navike ipak ostaju, tako da i ja dohvatim pomenuti upravljač, tu i tamo, ne baš preterano orno, ali šta je tu je.
Sinoć vrtim kanale i dođoh do B 92 i – ostadoh, ne preterano dugo, priznajem. Utisak nedelje, ne gledam ga godinama, utisak je – sve već viđeno. Nije to tema.

Scena sledeća – Čeda, gro plan, urla čovek iz petnih žila. Dere se samo tako, po običaju mlati rukama kao vetrenjača, eh, taj govor tela.

nastavak teksta

четвртак, 19. мај 2011.

Pošla koka na pazar….



Nije koka, Amarilis (čuje li se to kokoška?) pošla u hipermarket.
Opremila se samo tako, svi lifleti pokupljeni iz poštanskog sadučeta, pročitani, obrađeni, akcijski proizvodi uredno zabeleženi na papirče.
Upregla se u najveća kolica, samo tera Amarilis, kao trojka po ruskim stepama juri. Ali, kupuje mudro i po spisku. Ovoga ovoliko, onoga komada dva i tako redom.
Pazirila, platila, uf, to nije bilo baš tako lako, steglo se srce, na ove današnje cene, ali šta je tu je i krenula domu svome.

Pošla koka na pazar, ukaljala nogicu.

nastavak teksta

понедељак, 16. мај 2011.

Teološka fikcija – Koliba




Da li ste religiozni, verujete li u Boga. Komunicirate li sa njim ili da li mu se bar obraćate molitvom?
Kakva pitanja, možda preterano intimna, možda je ponekad bolje i da ostanu bez odgovora. Ima i ateista, agnostika, ma ima nas raznih, zar ne.

Pitanje je, kako izgleda naš Bog, da li bradat i sed, da li je Sveti duh golubica a Isus bradat i brkat.
Da li možemo da prihvatimo sledeću situaciju:

- Bog je ženskog pola

nastavak teksta

четвртак, 12. мај 2011.

Slanina nas održala, njoj(zi) hvala …..


tekst objavljen 12.maja 2011, Potrošač, dodatak Politike

Izgleda kao da sam se ulenjila, slabo pišem u poslednje vreme, nemam vremena za čitanje i sve to mi strašno nedostaje. Ali, još malo, dolazi letnji raspust, onda ću imati više vremena za blog, moje drage kolege blogere i blogovanje. U međuvremenu, skromno :-) da naglasim da je ovaj današnji tekst, šesti po redu, koji je objavljen u Politikinom dodatku Potrošač, namenski napisan na zadate (potrošačke) teme. Sada sam upravo skontala, da sam jedan preskočila da objavim, moraću to da ispravim. Dakle, to je sve što uspem da napišem ovih dana, Eto i sličice kako to izgleda u novinama. A sada tekst:

nastavak teksta

субота, 7. мај 2011.

Neophodnost redovnog baždarenja



Stiglo nam je proleće. Zeleni se svuda oko nas. Razne boje se bore za naklonost sunčevih zraka. Lepota, milina jedna. Ali, ne lezi vraže. Duga zima baš ume da iscrpi, nekako s proleća, znaju kolena da klecnu, u glavi da se zvrti, ruke da se tresu. Hoće to s proleća! Vreme da se ode kod lekara. Da se pregleda čovek, da vidi šta je kako je, gde je gvožđe a gde holesterol (za pritisak znamo, svira u ušima non-stop, takva su vremena).

nastavak teksta